Goed Scheiden

Een groot deel van de echtscheidingen escaleert tot een vechtscheiding. Vaak onbewust is dit proces al gestart tijdens de relatie. Als er kinderen zijn, zijn die vaak de dupe.

Een kenmerk hiervan zijn flinke conflicten en vastlopende communicatie tussen de ex-partners. Daarbij is de kans groot het belang van eventuele kinderen uit het oog te verliezen mede doordat jullie beiden in “vechtstand” staan.

Bij scheiding komt rouw om de hoek kijken. Deze rouw wordt meestal individueel beleefd. Door het conflict waarin jullie beiden je bevinden, is er vaak geen ruimte voor rouw, vaak wordt voorbijgegaan aan wat jullie beiden daadwerkelijk hebben verloren. Dit geldt natuurlijk ook voor eventuele kinderen.

Rouw

Veel methoden en behandelingen focussen op het conflict. De onderliggende verliesaspecten van het conflict komen echter minder in beeld.

Verliesaspecten betreffen niet alleen het verlies van de partner, gedeeltelijk verlies van de kinderen, maar ook verlies van vertrouwen, bestaande financiële zekerheden, sociale omgeving, huis en haard etc.

In mijn aanpak is zowel aandacht voor zowel verlies- als conflict-aspecten. Dit heet een integrale aanpak, die een aanzienlijk hoger potentieel in zich heeft om uit het conflict te komen zodat jullie weer samen verder kunnen.

De naam van deze aanpak is SCHIPaanpak, en is begonnen als post-relationeel rouwtraject voor ex-partners met als uiteindelijke doel samen een nieuwe verbinding aan te gaan als ‘partners in ouderschap’. Tijdens het toepassen van de methodiek bij scheidende stellen hebben we gemerkt dat deze ook goed te gebruiken is als relatietherapie.

De SCHIPaanpak:

vijf fases die de ex-partners gezamenlijk doorlopen:

  • Fase 1 Samenkomen;

  • Fase 2 Conflict- en Verliesverheldering;

  • Fase 3 Helpend Horen;

  • Fase 4 Integratie;

  • Fase 5 Partners in ouderschap.

Ouders kunnen via deze link een e-book aanvragen over schip aanpak

Stop trying to calm the storm.

Calm yourself.

The storm will pass.

- Timber Hawkeye

Ouderschaps-bemiddeling bij complexe scheidingen

Een echtscheiding is ingrijpend. Eén op de drie huwelijken in Nederland eindigt in een scheiding. 20 procent van de echtscheidingen verloopt zo problematisch dat deze uitmonden in ware vechtscheidingen, 1 op de 3 kinderen ervaren de scheiding van hun ouders als een vechtscheiding.

Misschien zit je nog in het eerste stadium en ben je bezig met “hoe het de kinderen te vertellen”. En hoe kunnen we het zo aanpakken dat de kinderen er zo min mogelijk last van ondervinden?

Uit onderzoek van het Nederlands Jeugd Instituut blijkt dat de scheiding zelf niet tot langdurige problemen bij kinderen leidt, maar veel ouderlijke ruzies de grootste stressfactor zijn. Kinderen van gescheiden ouders hebben twee keer zo veel kans op het ontwikkelen van de volgende problemen:

  • Psychische problemen zoals depressie en een laag zelfbeeld

  • Alcohol- en drugsmisbruik

  • Crimineel of agressief gedrag

  • Problemen op school en een lager eindniveau van de opleiding

  • Problemen in (vriendschaps)relaties

Er is vaak slechte of zelfs geen communicatie tussen de ouders, begrip is ver te zoeken, verwijten in overvloed en beide ouders menen alleenrecht te hebben op ‘wat het beste is voor hun kinderen is’. Onbesproken zaken zorgen voor onbegrip, het gevoel van ‘samen’ lijken beide ouders kwijtgeraakt.

Jullie kunnen dit tij keren en als ex-partners weer met elkaar in contact komen, zodat ook jullie in staat zijn om gezamenlijk ouderschap aan te kunnen.

scheiding en kinderen

De duur van het traject is afhankelijk van de hulpvraag. Gemiddeld duurt een scheidingstraject

6 maanden, waarvan er 5 sessies alleen voor de kinderen zullen zijn en er een terugkoppeling zal zijn vanuit de kinderen.

Huppekeet maakt gebruik van verschillende methoden en (gespreks)technieken.

Parallel solo ouderschap

voor ouders die het niet lukt om partners in ouderschap te zijn of te worden. Deze gesprekken zijn met beide ouders apart van elkaar en gericht op het los van elkaar gezamenlijk ouderschap uitvoeren.

Ouderverstoting of ouderonthechting

Huppekeet’s specialisatie: voor ieder die, na een scheiding en onder bepaalde omstandigheden, ervaart dat een gezonde hechtingsband van het kind met een ouder schijnbaar beschadigt of verbroken is

Als het samen niet lukt

Parallel solo ouderschap
Ouderverstoting, ouderonthechting

Ouderschapsplan

Jullie gaan uit elkaar en hebben kinderen jonger dan 18 jaar. Volgens de wet uit 2009 dien je samen een ouderschapsplan maken. Hierin staan afspraken over de verzorging en opvoeding van de kinderen.

Ouderschapsplan verplicht

Het ouderschapsplan is wettelijk verplicht voor:

  • ouders die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben (met of zonder gezamenlijk gezag)

  • samenwonende ouders met gezamenlijk gezag.

Inhoud ouderschapsplan

In het ouderschapsplan staan in ieder geval afspraken over:

  • de betrokkenheid van de kinderen bij het ouderschapsplan,

  • hoe jullie de zorg en opvoeding verdelen (zorgregeling) of de omgang met de kinderen regelt (omgangsregeling),

  • hoe en hoe vaak jullie elkaar informatie geeft over jullie kind,

  • hoe jullie samen beslissingen nemen over belangrijke onderwerpen, bijvoorbeeld over de schoolkeuze,

  • de kosten van de verzorging en opvoeding (kinderalimentatie).

Daarnaast kunnen jullie ervoor kiezen om ook andere afspraken op te nemen in het ouderschapsplan. Bijvoorbeeld wat jullie als ouders belangrijk vinden in de opvoeding, bepaalde regels (bedtijden, huiswerk) of opvattingen over straffen. Of over het contact met jullie beide families. Ook kunnen jullie in het ouderschapsplan opnemen op welk hoofdadres het kind bij de gemeente inschreven wordt.

Zorgregeling of omgangsregeling

De zorgregeling of omgangsregeling is onderdeel van het ouderschapsplan. Ouders die samen ouderlijk gezag hebben, spreken een zorgregeling af. Hierin staan afspraken over hoe ouders de zorg en opvoeding verdelen.

Dat ik van mijn vader houd, doet mijn moeder soms verdriet.
En dat ik van mijn moeder houd, dat weet mijn vader niet.

Zo draag ik mijn geheimen mee en loop van hier naar daar.
Nog altijd hou ik van die twee, die hielden van elkaar.


- W. Wilmink